петак, 18. јун 2010.

Grad u kome studiram TREBINJE

Grad u kome studiram

Zbog velike udaljenosti ove obrazovne ustanove u koju sam upisan, od mog rodnog mjesta primoran sam na privremeno preseljenje u grad, na rijeci Trebišnjici, Trebinje.

Trebinje se nalazi na nadmorskoj visini 274 m smješteno je najvećim dijelom u dolini rijeke trebišnjice, nadomak mora, u podnožju vijenca visokih visokih netaknutih Hercegovačkih planina.

Po popisu od 1991. godine Trebinje je imalo 36 000 stanovnika. Od toga je 9% bilo Hrvata, 17% Muslimana (sadašnji Bošnjaci), a ostalo su bili Srbi.

     Trebinje je divan grad. Ima mediteransku klimu, koja se odlikuje velikim brojem sunčanih časova, kišama u zimskoj polovini godine i dugim i toplim ljetima.

     Iz Trebinja su ponikli mnogi znameniti ljudi. Odatle je i naš veliki pjesnik Jovan Dučić, koji je puno toga poklonio svom gradu, a na kraju je i grad poklonio njemu Gračanicu, u kojoj je on našao svoj spokoj.

U Trebinju, uz elektroprivredu (ovdje je sjedište Elektroprivrede Republike Srpske) najveće kapacitete posjeduju firme iz metalskog kompleksa (Industrija alata – proizvodi široku lepezu alata za metalsku industriju). Takođe su značajni poljoprivredni, drvoprerađivački, tekstilni, turistički, trgovački, građevinski i drugi kapaciteti.

     Kulturna strategija sastoji se u tome da se grad potpuno otvori prema kulturnom stvaralaštvu. „Dučićeve večeri poezije“ okupljaju majstore pisane riječi, a „Trebinjske ljetne svečanosti“ sve druge umjetnike. U Trebinju se održavaju razni koncerti, izložbe, književne promocije i neki drugi kulturni događaji.

     Poslednjih godina u Trebinju imamo više visokoobrazovnih ustanova: Fakultet za proizvodnju i menadžment, Likovnu akademiju, Visoka škola za turizam i hotelijerstvo, a od ove godine otvara se i Učiteljski fakultet. Tako da mladi iz grada, a i oni iz drugih gradova imaju priliku da se obrazuju i nakon završetka srednje škole.

     Trebinje se nalazi na važnom geoprometnom položaju. On u Istočnoj Hercegovini čini jednu kontaktnu zonu umutrašnjosti i primorske obale. Trebinje je svega tridesetak kilometara udaljeno od morske obale, Dubrovnika kao svjetske metropole turizma. Nalazi se na raskršću puteva: Dubrovnik, Mostar, Beograd, Podgorica, Herceg Novi. Jadransko-jonska magistrala, koja je u izgradnji, biće udaljena petnaestak kilometara, i sa priključcima na tu magistralu, predstavlja će pravu vezu sa Evropom i svijetom.

U Trebinju i okolini Trebinja nalaze se brojni manastiri, tu se ističu: manastiri - Tvrdoš, Zavala, Duži, Petro-Pavlov manastir, Dobrićevo; crkve: Hercegovačka  ²Gračanica² i Crkva Sv. Probraženja Gospodnjeg.

Manastir ²Tvrdoš² nalazi se na 5 km puta Trebinje-Mostar. To je manastir iz IV vijeka. Prvo je bila crkva iz doba cara Konstantina, a tek kasnije je pretvoren u manastir. U njemu je boravio Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški, kao i Mitropolit Hercegovački. Bio je centar hercegovačkih ustanika u borbi protiv Turaka. U svojoj istoriji više puta je rušen (Mlečani) i obnavljan. Danas je u njemu sjedište Eparhije Zahumsko hercegovačke i primorske, mitropolit Gligorije.

Manastir ²Zavala² je iz XIII vijeka, po pečatu iz 1271. godine. Nalazi se u opštini Ravno uz rub Popovog polja.

Manastir ²Duži² nalazi se u blizini manastira ²Tvrdoš², na osmom kilometru starog puta ka Dubrovniku. Dugo vremena je bio jedini ženski manastir na ovom prostoru. On je najmlađi manastir ovih prostora, iz XIV vijeka je kada je bio metoh (posjed) manastra ²Tvrdoš².

Petro-Pavlov manastir nalazi se u Petrovom polju i to je jedan od najstarijih manastira Hercegovine, pominje se u Dukljanskoj hronici. Obnovljen je 2000. godine. Ovaj ženski manastir se veže za rano hrišćanski period i početak širena hrišćanstva na ovom području.

Manastir ²Dobrićevo², postoje dva manastirska pečata iz 1232. i 1283. godine. Sadašnji oblik potiče iz XVI vijeka na starim temeljima. Nalazi se na 18. kilometru magistralnog puta Trebinje-Bileća-Sarajevo. Dislociran je izgradnjom brane Grančarevo i akumulacije Bilećko jezero. Predanje kaže da ga je osnovao car Konstantin.

Нема коментара:

Постави коментар